Dansen bij Lucia Marthas

 

Naam van de voorstelling :           FOUR 
Naam van het dansgezelschap :  Lucia Marthas Intitute for Performing Arts   
Naam van de choreograaf :         Herrold Anakotta   
Locatie  :                                       Rai Amsterdam

Datum van voorstelling :               30 juni 2017

 

1 : Ben je al eens eerder naar een dansvoorstelling geweest ?   ja / nee. Zo ja welke?

Ja ik ben al eerder naar dansvoorstellingen geweest. Mijn nichtjes dansen en ik ga daar regelmatig bij een voorstelling kijken. Ik ben naar een eindvoorstelling geweest in een theater in Zaandam en naar wat destijds nog de Slof, nu het Kennemertheater heet. En ik ben naar dansvoorstellingen in het Witte Theater in Velsen geweest en naar de Schouwburg Velsen. En ik ben in het AFAS stadion geweest in Amsterdam bij een optreden van Nielson. Daar ging ik speciaal voor mijn nicht heen omdat zij daarbij moest dansen.

Tegenwoordig danst mijn nicht bij Lucia Marthas Institute for Performing Arts en daar ben ik pas geweest om bij de eindpresentaties van deze dansschool te kijken.


2 : Wat verwacht je van de voorstelling?
Ik verwacht hele mooie dansen te zien. Van jong naar oudere dansers, jongens en meisjes van klassiek naar hip hop.
 

3 : Waarover gaat de voorstelling? 

FOUR

4 is een zeer populair cijfer binnen de uitvoerende kunsten: denk aan "pas de quatre" de vierkwartsmaat, de vier jaargetijden van Vivaldi en Beyonce's album Four. In deze voorstelling staat FOUR voor; Focus, Ontwikkeling, Uitmuntendheid & Reflectie.

Dit zijn de vier kernwaarde die we onze leerlingen en studenten in deze periode willen meegeven.

  

4 : Wat vond je het mooiste of meest boeiende moment in de voorstelling?     

Ik vond het mooiste moment dat mijn nicht danste in de dans "Latin Village" & "Urban Town". Deze dansen vond ik vooral mooi omdat mijn nicht erin zat en omdat het hele leuk swingende dansen waren. Er werden bij Latin mooie bewegingen gemaakt en met pakken met veren gedanst. En bij de Urban Town dans, ging het dak eraf. Heel mooi stoer en het begon met de dansers zelf in een video clip dat op een groot scherm werd geprojecteerd en daarna ging dat in de dans op het podium over.

Wat mij ook heel erg boeide was het tappen. Dit ging zo mooi gelijk en de groep op het toneel werd steeds groter. Het geluid was zo gaaf om te horen, van als die klakkende dansschoenen. Er werden hele mooie bewegingen gemaakt, in cirkels, lijnen, naast en achter elkaar, het hele podium werd gebruikt.  

Wat bijzonder was aan deze dansvoorstelling dat de dansers ook zelf gingen zingen. En zelfs hele mooi zing solo's !


5 : Welk moment in de voorstelling boeide je het minst?

Wat mij het minst boeide is de dansen van kleine kinderen. Het is wel schattig om te zien maar dit gaat wel een beetje saai worden. Ze zijn nog lerende en kunnen het nog niet zo goed.  

 

6 :  Welke danssoort wordt gebruikt ? 
Er werd o.a. de danssoorten Klassiek, Hip Hop, Jazz, Latin, Urban gedaan.

  
7 : Welke bewegingen en houdingen worden veel gebruikt ?

Voorgaande jaren viel het mij op dat er ook veel liggend op de vloer wordt gedanst. Nu zag je duidelijk dat dit minder was en dat er juist meer de lucht in ging. Dus minder bewegingen op de vloer maar meer liften, dansers die elkaar met elkaar een danser boven hun hoofd dragen. Ook was er dit jaar bijna geen gebruik van stoelen tijdens een dans. De bewegingen en houdingen die ik gezien heb zijn, het dansen op spitsen. 

  
8 : Is er sprake van verhalende of abstracte dans?  

Van beide was sprake in deze voorstelling. Zo hebben de jongere kinderen gedanst in de verhaallijn van Kinderen voor Kinderen en er waren ook door wat oudere meisje hele abstracte dansen te zien.

 
9: Hoe maken de dansers gebruik van  de ruimte?
De danser maakte goed gebruik van de ruimte. Het hele toneel was door de goreograaf benut. De dansers stonden dan weer bij elkaar, dan weer tegenover elkaar in een dansbattel en dan weer verspreid over het hele toneel. Er waren stellages op het podium waarop gedanst werd. er werd laag op de vloer gedanst. De dansers kwamen heen en weer vanuit de coulise rennend / en dansend binnen. Er werd met veel mensen tegelijk op het podium gedanst en er werd ook "klein"gedanst met afwisselend maar een enkeling op het podium. 

  
10 ; Waar wordt de voorstelling gedanst ( buitenlucht / theater / danszaal)?
Deze dansvoorstelling werd vertoond binnen in de Rai Theater Amsterdam.  


11 : Op welke muziek wordt gedanst?  
Er werd op verschillende soorten muziek gedanst. Van "Kinderen voor Kinderen liedjes" tot Vivaldi tot Michael Jackson.

Afhankelijk van de dans. De kleintjes op Kinderen voor Kinderen liedjes. Een klasieke balletdans op spitsen op ViValdi en tijdens het thema deel werd de muziek daarbij aangepast.

De dansen waren in delen en de daarbij behorende muziek; Dj, Kinderprogramma's, Film zoals; Finding Dory, The Matrix en bij het musical deel muziek van "The Bodyguard"


12 : Beschrijf kort een aantal kostuums van de dansers

De kostuums waren aangepast op de thema's van de dansen. Het kinderdeel was kleurrijk. De klassieke dansen werden in tutu gedanst. De Musical dansen waren musical kostuums en bij het Dj deel was er stoere vrijetijdskleding te zien; spijkernbroek, leren jasjes etc.

Met latin kwamen de danseren op in glitterpakjes met veel bloot en verentooien. En bij de tapdans zag je jacuets en netlkousen en bolhoedjes. Bij elke dans, was dus de muziek, dans en kleding op elkaar afgestemd.

 

Hiernaast zie je een foto van mij met mijn nicht Giovanna. Het is gebruikelijk dat je in de dans-theater wereld een toi toi toi geeft. Hier geef ik haar achteraf cadeaus voor het mooie dansen. Je ziet wel dat ze nog flink in de make-up zit. Ook dat is gebruikelijk op toneel. Achterin de zaal moeten de bezoekers ook nog zien, hoe mooi je bent ☺ !

 

13 : Geef een korte omschrijving van het decor.  
Het decor was mooi. Dan stond er weer een bed op het podium dan weer een stoere stelling en het mooiste was het vertoon van een videoclip die de dansers hadden opgenomen in de Rai. Je zag hun in de clip stoer dansen in de gangen, over de trapleuningen glijden en al dansend stonden ze boem.. ....zo uit de clip op het podium.

 

14 : Worden er andere theatrale middelen gebruikt ? Belichting / bewegende  decorstukken / filmprojecties? 

Met alle licht technieken werd er ieder keer een andere kleur op het toneel vertoont, werden de de achtergrondbeelden op de juiste situatie aangepast. Wat ook heel mooi was is dat er een soort decor werd vertoont alsof je allemaal golfven zag en het licht op de pakjes van de dansers waren net golven. 

Elke keer werd het licht bij het thema van de dans afgestemd. Als er een streetdance was zag je bijvoorbeeld beelden van een steeg geprojecteerd op de achtergrond.


15 : Sluiten de verschillende onderdelen van de dans goed op elkaar aan?
Ja. alles was goed op elkaar afgestemd. Binnen alle verhaallijnen/ thema's liep alles mooi in elkaar over.

De leeftijd was van jong naar oud en bij de jonge kids ook muziek van kinderen voor kinderen, fleurige kleding en zo ging het elke keer een stapje verder met de knallende swingende feestende afsluiting met mooie meiden met de Latin dans.


16 : Wat heeft de choreograaf met de voorstelling willen overbrengen of vertellen? 

Bij deze voorstelling zijn veel choreografen betrokken geweest. Elke choreograaf heeft voor zijn eigen groep een zo'n goed mogelijk beeld van zijn dansers proberen neer te zetten met de vertaling naar het team FOUR. En dit thema zag wel inde dans en dansers terug, FOUR moet je zeker bezitten om dit allemaal goed te kunnen uitvoeren.


17 : Komen je indruk en je ervaring overeen met de informatie en de verwachting die je vooraf over de voorstelling had?   

Ik had eigenlijk ook meer denkbeeldig de "4"verwacht in de verhaallijnen terug te zien. Maar daar werd verder niet op ingespeeld. Maar FOUR als eigenschap is zeker vertoont.

 

18 : Eind conclusie : Wat vind je van de voorstelling in haar totaliteit? 


19 : Welk cijfer geef je deze dansvoorstelling;  8

Ik geef deze totale voorstelling een 8. De voorstelling m.b.t. de dans was goed maar ik heb een paar praktische verbeterpunten.

- het deel met kleine kinderen vond ik te lang duren en niet in verhouding met de hele dansvoorstelling.

- de stoelen waren recht achter elkaar opgesteld, dus je keek vaak tegen het achterhoofd van degene voor je.

- het decor had van mij nog spectaculairder mogen zijn.

- de pauze was te kort om even naar het toilet te kunnen gaan en na de hele lange rij je drinken te kunnen halen.

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb