



Naam museum / Galerie ; Rijksmuseum
Plaats ; Amsterdam
Datum bezoek; 4 mei 2016
Speciale tentoonstelling ; er was geen speciale tentoonstelling
1 ; Wat voor soort museum is het ? ( Beschrijf kort de hoofd collectie)
In het Rijksmuseum wordt kunst en geschiedenis tentoongesteld. In dit museum kan je kunst bewonderen van Nederlandse meesters zoals o.a. Rembrandt van Rijn. Er worden hier wel 5000 werken vertoond. Niet alleen schilderijen maar ook beelden. poppenhuizen en delfsblauw.
2 ; Wat verwacht je van de museum collectie / de speciale tentoonstelling?
Mijn opa & oma hadden vrienden uit Amerika over en zij wilde graag naar het Rijksmuseum. Zodoende zijn mijn moeder en ik ook meegegaan en kan ik deze informatie nu benutten voor het maken van dit CKV. De verwachting die ik van te voren was, is dat ik naar een museum zo gaan met allemaal oude schilderijen en dat ik er zo op uitgekeken zou zijn.
3 ; Omschrijf kort wat je gezien hebt in het museum: A ; De vaste collectie
Ik heb in het museum heel veel schilderijen gezien en zelfs een levensgroot schip uit de 17de eeuw. Er worden hier niet alleen schilderijen vertoond maar ook Delfts blauw porselein in vitrines en beelden van vroeger.
B : Speciale tentoonstelling ; Titel ;
Er was op dat moment niet iets speciaals in het Rijksmuseum. 3 jaar ervoor was het verbouwd en het was prachtig om hier alles tentoongesteld te zien. Wel heb ik voor nu speciaal de Nachtwacht eruit gehaald omdat dit schilderij de meeste indruk op mij maakte.
4 ; Wat vond je het mooiste kunstwerk ? (Zoek een kaart of maak afbeelding)
Ik vond het mooiste kunstwerk "De Nachtwacht" uit 1642 waarop de compagnie van Kapitein Frans Banning Cocq te zien is. Rembrandt deed er overigens 2 jaar over om dit schilderij te schilderen. Er wordt ook gezegd dat er vroeger een stukje vanaf is gesneden omdat het anders niet op de wand gehangen kon worden.
Veel mensen heb ik er al over gehoord, maar nu ik het zelf met eigen ogen zag vond ik het wel heel indrukwekkend. Wat mij vooral als eerste opviel is dat het zo enorm groot is, dat had ik eigenlijk niet verwacht.
Het schilderij gaat over schutters (een soort politie uit die tijd) die op pad gaan. Op het schilderij staan 18 schutters afgebeeld. Een compagnie had wel meer leden maar alleen als je betaalde schilderde Rembrand je op dit groepsportret en anders niet. De tamboer had geluk, hij werd gevraagd dus die mocht er gratis bij.
Alle andere personen schilderde hij er zomaar bij voor opvulling. Hij gebruikt licht en donkere tinten om zo de belangrijke personen in het licht te zetten.
Volgens zeggen is het meisje/de vrouw dus heel belangrijk omdat zij iets belangrijks in haar handen heeft. Zij is een soort mascotte. De klauwen van de kip aan haar gordel verwijzen naar 'Clauweniers', Kloveniers. Het pistool (achter de kip nog net zichtbaar) staat voor de klover. En in haar hand houdt zij de ceremoniële drinkhoorn van de Kloveniers.
De originele titel van het schilderij is volgens sommige mensen anders en andere zeggen weer; omdat het donkers is, en hij de wachters (schutters) van de nacht heeft geschilderd is het uiteindelijk "de Nachtwacht" is genoemd.
Hier informatie over dit kunstwerk:
A: Titel Kunstwerk: De Nachtwacht
B: Kunstenaar: Rembrandt van Rijn
C: gemaakt in het jaar 1642 (hij heeft er 2 jaar over gedaan).
D: Grootte: 3,63 bij 4,37 meter
Omschrijving gebruikte kleuren en materialen: olieverf op doek
geschilderd.
E :Heeft het een functie of is het puur esthetisch bedoeld?
De nachtwacht was bestemd voor de Kloveniersdoelen (een groot gebouw in Amsterdam). Dit gebouw werd in 1638 met financiële steun van het stadsbestuur uitgebreid. Voor de 'Groote Sael' op de eerste verdieping bestelden de schutters zeven groepsportretten waaronder de Nachtwacht. De zaal was vier meter hoog en de schuttersstukken waren groter dan gebruikelijk. De 'Nachtwacht' hing op de lange wand naast doeken van Jacob Backer en Nicolaes Eliasz.
De 'Nachtwacht' is een paar keer verhuisd. Tot 1715 hing het schilderij in de 'Groote Sael' van de Kloveniersdoelen. Daarna werd het overgebracht naar het stadhuis op de dam. Bij die gelegenheid is het schilderij ingrijpend aangepast. Omdat de 'Nachtwacht' niet op de muur paste, is het schilderij aan alle zijden verkleind. Vooral links is er een grote strook afgehaald. Helaas zijn deze stukken niet bewaard gebleven. Een 17de-eeuwse kopie van Gerrit Lundens laat zien hoe het schilderij er oorspronkelijk uit zag.
F: Wat spreekt je in dit werk aan ? (Geef argumenten)
Ik was vooral onder de indruk van de grootte van het kunstwerk. Er is ook heel mooi gebruik gemaakt van het licht, mensen op de voorgrond zijn belangrijker dan de mensen in het donker op de achtergrond vertelde de gids ons. Het schilderij is ook zo gedetailleerd geschilderd. Je mag niet te dichtbij komen maar elke haartje zie je haarscherp geschilderd.
5: Hoe vind je dat de kunstwerken over de verschillende ruimtes zijn verdeeld?
Het Rijksmuseum is ontworpen door Architect CruzYOrtiz het museum is net een kasteel om te zien en in 2013 compleet gerenoveerd. Als je binnenkomt, kom je in een hele hoge indrukwekkende hal. Van daaruit ga je met de trappen omhoog om van weerskanten allerlei kunst(schilderijen) te bewonderen.
6: Vind je het museum een publieksvriendelijk gebouw ? (argumenten)
Ja het is een publieksvriendelijk gebouw. Er zijn veel trappen die je naar alle etages brengen maar je kunt ook met de lift. Er staan ook overal bankjes en buiten kan je op een terrasje gaan zitten.
7: Wat voor een soort publiek loopt er in het museum gebouw?
Zie mijn 2de foto. Deze heb ik van Internet gehaald. Dit om een beeld te krijgen, een de indruk hoe groot het schilderij is, van wat voor soort mensen er in het museum komen. Over het algemeen is het publiek ouder en staan ze allemaal (vooral voor de Nachtwacht) te dringen om een foto te maken. Toen ik er was waren er ook meer kinderen omdat het in de mei vakantie was. En er zijn ook veel toeristen te vinden. Vooral veel groepen met Japanners. Van over de hele wereld komen mensen naar het Rijksmuseum en de meeste toch wel voor "De Nachtwacht" daar is het dringen geblazen.
8 ; Wat heb je gemist in de collectie / tentoonstelling ?
Ik wist niet wat ik er moest verwachten dus ik kan ook niet goed aangeven wat ik er gemist heb. Er is ook een speciale app die je op je telefoon kunt dowloaden en dat wordt er bij elke kunstobject iets over verteld. Dat vind ik heel goed, informatief.
9 ; Wat vond je van het museum bezoek ? Kwam het overeen met je verwachting ?
Ik had geen verwachtingen dus ik ging er blanco heen. Het heeft wel indruk op me gemaakt. Als je aan komt lopen dan is het al een heel mooi wijds opgezette ruimte met een aantal gezellige restaurantjes en terrasjes en groenvlaktes en veel water. En ook buiten zijn de letters AMSTERDAM al een enorme publiekstrekker, iedereen wil daar op zitten en foto's maken.
En dan loop je op een soort kasteel met torens af. Binnen in is het allemaal zo groot dat je je echt een klein poppetje voelt tussen al deze schilderijen en kunstwerken.
10 : Welk cijfer geef je het museumbezoek ? 7
Ik geef het rijksmuseum een 7. Het mooi om de geschiedenis van deze kunstobjecten zeker een keer te zien maar voor kinderen wel wat saai. Maar zeker voor je algemene kennis en ontwikkeling een aanrader om een keer te zien.
Maak jouw eigen website met JouwWeb